Τα πειραγμένα χιλιόμετρα είναι κάτι που συμβαίνει μερικές φορές στην πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το γύρισμα των χιλιομέτρων είναι μία πρακτική που ακολουθούν κάποιοι επιτήδειοι πωλητές, για να κάνουν το αυτοκίνητο να φαίνεται πιο δελεαστικό και φυσικά να αυξήσουν την τιμή του.
Πιο συχνά το φαινόμενο εμφανίζεται σε αυτοκίνητα που εισάγονται από χώρες του εξωτερικού, καθώς είναι πιο δύσκολο να ανακαλύψεις αν έχουν γυριστεί τα χιλιόμετρα του. Στα ελληνικά αυτοκίνητα από το 2019 αναγράφονται όταν το όχημα περάσει ΚΤΕΟ όλα τα προηγούμενα ΚΤΕΟ του με τα πραγματικά χιλιόμετρα που είχε τότε.
Πάμε τώρα να δούμε πως γίνεται αυτή η αλλαγή, αρχικά ο έμπορος ψάχνει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο από την Γερμανία με πάνω από 250.000 χλμ, γιατί η τιμή του είναι χαμηλή, στην συνέχεια το εκτελωνίζει με τα πραγματικά του χιλιόμετρα (για είναι χαμηλό το τελωνείο του) και στην συνέχεια προβαίνει στο «πείραγμα» των χιλιομέτρων (συνήθως γύρω στις 90.000 χλμ) και αυξάνει την αξία του.
Πάντα να ζητάτε όταν πρόκειται για Ελληνικό αυτοκίνητο το έγγραφο του ΚΤΕΟ και αν είναι από χώρα εξωτερικού τα έγγραφα εκτελωνισμού και ΚΤΕΟ.
Ας υποθέσουμε ότι καταλάβατε ότι τα χιλιόμετρα ήταν γυρισμένα μετά από 2-3 χρόνια από την αγορά του αυτοκινήτου (και πιθανόν ο έμπορος να έχει κλείσει την επιχείρηση του) όταν πήγατε να πουλήσετε το όχημα σας, θα πρέπει πάντα να ενημερώσετε τον νέο αγοραστή με τα πραγματικά χιλιόμετρα του οχήματος κα αν αποφασίσει να το αγοράσει να σας προσκομίσει μία υπεύθυνη δήλωση (με γνήσιο της υπογραφής) ότι γνωρίζει για την παραποίηση των χιλιομέτρων αναγράφοντας τα πραγματικά.
Ποιες είναι στην πραγματικότητα οι αξιώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης του οχήματος σε περίπτωση που διαπιστώσει την παραποίηση των διανυθέντων χιλιομέτρων που αναγράφονται στο κοντέρ;
- ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ:
Κατόπιν διαπίστωσης της ανακολουθίας μεταξύ πραγματικών και αναγραφόμενων στο κοντέρ διανυθέντων χιλιομέτρων, η οποία συνεπάγεται την προηγούμενη μείωσή τους με επέμβαση στο κοντέρ του οχήματος, ο αγοραστής του οχήματος έχει στη διάθεσή του, δυνάμει τις ισχύουσας νομοθεσίας και των διατάξεων του Αστικού Κώδικα, πληθώρα επιλογών για την άσκηση των δικαιωμάτων του κατά του πωλητή. Συγκεκριμένα, δύναται είτε δικαστικώς είτε εξωδικαστικώς, με την επίδοση στον πωλητή και προηγούμενο ιδιοκτήτη εξώδικης δήλωσης:
- Είτε να αιτηθεί την αντικατάσταση του οχήματος με άλλο (εφόσον ο πωλητής είναι έμπορος αυτοκινήτων ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος και υφίσταται αυτή η δυνατότητα)
- Είτε να αιτηθεί τη μείωση του τιμήματος που είχε καταβάλει για την αγορά του οχήματος
- Είτε να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση πώλησης.
Να σημειωθεί ότι νομολογιακά, εκτός των ως άνω δικαιωμάτων του αγοραστή ή/και της αποζημίωσης, η οποία επιδικάζεται από το Δικαστήριο σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης του οχήματος, ο οποίος διαπίστωσε την ως άνω ανακολουθία πραγματικών και αναγραφόμενων στο κοντέρ χιλιομέτρων δύναται να ικανοποιηθεί χρηματικά και για την ηθική βλάβη την οποία υπέστη.
- ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Η παραποίηση των διανυθέντων χιλιομέτρων συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με τις οικείες ποινικές διατάξεις περί απάτης. Προς τον σκοπό αυτό ο ιδιοκτήτης του οχήματος δύναται, εκτός της Υπεύθυνης Δήλωσης που συμπληρώνει και υποβάλει στο ΚΤΕΟ και η οποία διαβιβάζεται στο Υπουργείο Μεταφορών προκειμένου το Υπουργείο να λάβει γνώση ότι ο ιδιοκτήτης επιθυμεί τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, δύναται να υποβάλει και μήνυση κατά του προηγούμενου ιδιοκτήτη για το αδίκημα της απάτης.
Είναι σύνηθες δε, να επιλύεται το ζήτημα εξωδικαστικώς με την επικοινωνία μας με τον έμπορο/ιδιώτη και την υποβολή των αιτημάτων μας, ιδίως μετά την επίδοση Εξώδικης Δήλωσης, οπότε και επισήμως ενημερώνεται ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε δικαστικώς προκειμένου να δικαιωθούμε και να μην χρειαστούν περαιτέρω νομικές ενέργειες, με επιπλέον κόστος για εσάς, ενώπιον των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων.